قرارداد رهن خانه چیست ؟

قرارداد رهن خانه

قرارداد رهن خانه

امروز با افزایش قیمت خانه ها و همچنین بالا رفتن هزینه های ساخت و ساز خانه، افراد کمتری قدرت خرید یا توان ساخت خانه را پیدا می کنند و ناچارا به سراغ اجاره نشینی می روند. اجاره نشینی هم به شکل های گوناگونی صورت می پذیرد که از صرفا پرداخت اجاره گرفته تا رهن کامل یا حتی ترکیبی از رهن و اجاره است. یکی از شکل های پرطرفدار اجاره، رهن خانه است که افراد در قبال استفاده از خانه برای مدتی مشخص که معمولا یک سال است، مبلغ مشخصی را به عنوان رهن به صاحب خانه می‌پردازند و پس از اتمام مدت قرارداد رهن خانه و تخلیه آن، این مبلغ رهن به آنها بازگردانده می شود.

قرارداد رهن خانه چیست؟

قرارداد رهن خانه چیست؟و اما شاید بپرسید قرارداد رهن خانه چیست؟ قرارداد رهن خانه قراردادی است که بین موجر و مستاجر و به قولی بین راهن (مالک) و مرتهن (مستاجر) بسته می شود. در حقیقت قرارداد رهن خانه، قرارداد اجاره ای با مفاد و جزئیات مختلف است که طی آن، پروسه رهن خانه برای مدتی معین با مبلغ رهن مشخص، توسط مالک و مستاجر به انجام می رسد و جنبه رسمی پیدا می کند. در قرارداد رهن خانه ابتدا در بند مشخصات طرفین قرارداد، مشخصات فردی طرفین و اطلاعات شناسایی آنها درج می شود و سپس در بند موضوع رهن، توضیحاتی اعم از مشخصات سند خانه، آدرس و نشانی دقیق ملک، متراژ ساختمان و مشاعات ذکر می شود. در بند مدت قرارداد هم همانطور که از عنوان پیداست در خصوص  مدت زمانی که ملک در اختیار مستاجر یا همان مرتهن قرار می گیرد نوشته می شود.

همچنین در بند مبلغ مال مورد رهن، مبلغی که توسط مرتهن (مستاجر) در اختیار راهن (صاحبخانه) قرار می گیرد قید می شود و  در متن قرارداد رهن خانه، ذیل همین بند اقرار به دریافت مبلغ رهن می کند. به علاوه در قرارداد رهن خانه، بندی با عنوان تعهدات موجر یا همان مالک وجود دارد که بر اساس این بند مالک متعد می شود که قبلا ملک مورد رهن را به کسی دیگر نداده باشد و همینطور قید می شود که پس از پرداخت کامل مبلغ رهن از سوی مالک به مستاجر، ملک به مالک بازگردانده شود.

نحوه محاسبه مبلغ رهن در قرارداد رهن خانه

نحوه محاسبه مبلغ رهن خانهو اما شاید برخی این سوال را داشته باشند که مبلغ رهن در قرارداد رهن خانه به چه صورت محاسبه می شود؟ در این مورد باید بگوییم که فرمول مشخصی دارد که طی آن اگر خانه ای نوساز باشد، متراژ خانه ضربدر قیمت هر متر مربع خانه می شود و سپس تقسیم بر ۴ می گردد. مثلا یک خانه نوساز که با متراژ ۱۰۰ متر است، اگر قیمت هر متر مربع آن ۱۲ میلیون تومان باشد، ارزش ملک ۱.۲ میلیارد تومان می شود که تقسیم بر ۴ شده و مبلغ رهن ۳۰۰ میلیون تومان به دست می آید. حال اگر این ملک بیش از ۱۰ سال ساخت باشد، تقسیم بر ۶ می گردد و مبلغ رهن آن ۲۰۰ میلیون تومان تعیین می گردد.

البته بعضا هم دیده می شود که مالکان از این فرمول تعیین رهن خانه تبعیت نمی کنند و مبلغ رهن به صورت سلیقه ای تعیین می گردد که ممکن است بیشتر یا کمتر از نرخ فرمول ذکر شده باشد. با اینحال آنچه در تنظیم قرارداد رهن خانه اهمیت دارد، ذکر دقیق و کامل نکاتی است که برشمردیم. و اصولا اجاره خانه به صورت رهن از این بابت که پولی به صورت هر ماه به مالک نمی‌پردازید، بسیار پرطرفدار است و خیلی از افراد و خانواده ها از این شکل اجاره خانه استفاده می کنند.

پیام بگذارید

دو × پنج =